Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Članovi Doma
                 
 

Prof. Dr. Rona Aybay
Član od marta 1996. godine do danas
Imenovan od strane Vijeća Evrope, iz Turske


Gospodin Aybay se školovao u Istanbulu i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je stekao magisterij komparativnog prava na Columbia univerzitetu. Neki od položaja na kojima je bio su; potpredsjednik Advokatske komore Istambula; Vanredni dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta Ankara; Dekan Fakulteta administrativnih nauka na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu; Član Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije; vanredni profesor sa Fulbightovom stipendijom na Pravnom fakultetu Univerziteta Iowa u SAD. Trenutno je profesor na Pravnom fakultetu istambulskog Bilgi univerziteta i Predsjednik Aybay fondacije za studij prava.

Gospodin Hasan Balić
Član od marta 1996. godine do danas
Imenovan od strane Federacije Bosne i Hercegovine


Gospodin Balić je završio postdiplomski studij krivičnog prava na Univerzitetu u Sarajevu 1975. godine, a zatim je doktorirao na katedri krivičnog prava 6. decembra 1999. Nakon što je bio sudija Opštinskog suda u Foči i Opštinskog suda I u Sarajevu, imenovan je za sudiju Okružnog suda u Sarajevu (1975. - 1981.); Suda udruženog rada u BiH (1981. -1984.) i od 1984. do 1995. godine, sudiju Vrhovnog suda Republike Bosne i Hercegovine i predsjednika krivičnog vijeća koje je odlučivalo po molbama Haškog tribunala. Objavio je i dvije knjige o radnom pravu i stanarskom pravu i učestvovao sa člancima u domaćim i međunarodnim pravnim časopisima.

Gospodin Mehmed Deković
Član od marta 1996. godine do danas
Imenovan od strane Federacije Bosne i Hercegovine


Gospodin Deković je radio kao sudija u Opštinskom sudu u Sarajevu (1971. - 1975.), u Privrednom sudu BiH (1975. - 1980.) i u Vrhovnom sudu Republike BiH od 1983. do 1996. godine. Bio je član nekoliko stručnih komisija. Gospodin Deković je autor nekoliko knjiga o radnom i imovinskom pravu; objavljivao je članke u više pravnih časopisa i glavni je urednik časopisa "Pravna misao" koji je objavljivan i u toku rata.

Profesor Dr. Giovanni Grasso
Član od marta 1996. godine do danas
Potpredsjednik od decembra 1998. godine do danas
Imenovan od strane Vijeća Evrope, iz Italije


Gospodin Grasso je magistar pravnih nauka sa Univerziteta Catania. Od 1987. godine je redovni profesor krivičnog prava na Univerzitetu Catania; član Advokatske komore Catania; Naučnog vijeća ISISC (instituta za krivično pravo) i Španskog evropskog instituta; Predsjednik Centra evropskog krivičnog prava u Cataniai. On je i član Istraživačke grupe koju je uspostavila Evropska komisija kako bi davala preporuke "Evropskom pravnom prostoru." Raniji član Komiteta eksperata Vijeća Evrope i brojnih komisija i delegacija. Bio je pravni savjetnik Zastupnika italijanske Vlade pred Evropskom komisijom i Sudom za ljudska prava od 1987. do 1989., i u 1992. godini. Autor je nekoliko knjiga, komentara na italijanski Krivični zakon, te brojnih publikacija u oblasti krivičnog prava, ljudskih prava i međunarodnog prava.

Gospodin Andrew William Grotrian
Član od decembra 1997. godine do danas
Imenovan od strane Vijeća Evrope, iz Ujedinjenog Kraljevstva


Gospodin Grotrian je diplomirao pravo (LLB) 1966. godine na Univerzitetu St Andrews (Kraljičin koledž, Dundee), i 1970. godine je primljen na Advokatski fakultet (Škotska). Gospodin Grotrian je radio kao advokat u periodima od 1970. do 1974. i od 1984. do 1996. godine. Od 1974. do 1984. godine je radio kao pravnik u Sekretarijatu Evropske komisije za ljudska prava. Kasnije se pridružio Nezavisnim pravnicima Ujedinjenih nacija za Namibiju kao asistent, gdje je imenovan i u UN Misiju za zatvorenike. Od 1996. do 1997. godine je radio kao Arhivar Doma za ljudska prava.

Gospodin Želimir Juka
Član od marta 1996. godine do danas
Imenovan od strane Federacije Bosne i Hercegovine


Stekavši obrazovanje na Univerzitetu u Sarajevu, gospodin Juka je imenovan za sudiju Općinskog suda II u Sarajevu do 1969. godine. Nakon toga je postavljen za zamjenika opštinskog i okružnog tužioca u Splitu, te republičkog javnog tužioca od 1983. do 1994. godine, kada je imenovan za sudiju Ustavnog suda Republike BiH. Povukao se iz Ustavnog suda 1996. godine. Radio je i kao zamjenik javnog tužioca Federacije BiH, ali je dao ostavku u 1998. godini.

Gospodin Vlatko Markotić
Član od marta 1996. do aprila 1999. godine
Imenovan od strane Federacije Bosne i Hercegovine


Nakon što je završio studij prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gospodin Markotić je, više od 30 godina, radio kao pravnik u jednom trgovačkom preduzeću u Zavidovićima sa više od 14.000 zaposlenih.

Profesor Dr. Victor Masenko-Mavi
Član od marta 1997. godine do danas
Imenovan od strane Vijeća Evrope, iz Mađarske


Nakon što je specializirao međunarodno pravo na Državnom univerzitetu u Kijevu, gdje je stekao doktorsku titulu, gospodin Masenko-Mavi je od 1989. godine radio kao viši savjetnik za istraživanja na Institutu za pravne i administrativne nauke pri Mađarskoj akademiji nauka. Obavljao je predavačke aktivnosti istovremeno sa istraživačkim radom. Od 1991. godine je član Komiteta za unapređenje ljudskih prava pri Vijeću Evrope i Zamjenik direktora Mađarskog centra za ljudska prava. Objavio je tri knjige i više od 30 članaka i izvještaja o različitim problemima mađunarodnog prava.

Gospodin Jakob Möller
Član od marta 1996. godine do danas,
Potpredsjednik od decembra 1996. - decembra 1997. godine,
Vršilac dužnosti Predsjednika od jula do oktobra 1997. godine
Imenovan od strane Vijeća Evrope, sa Islanda


Pravnik i sudija sa Islanda, gospodin Moller ja radio kao Šef Odjeljenja za komunikacije UN u periodu između 1974. i 1996. godine i Sekretar Komisije za ljudska prava UN (1995. - 1996.). Bio je i predavač za UN i držao predavanja na univerzitetima i institutima o programima UN za zaštitu ljudskih prava. Gospodin Moller piše članke i komentare za nekoliko međunarodnih pravnih publikacija o ljudskim pravima.

Profesor Dr. Manfred Nowak
Član 1996. godine do danas
Potpredsjednik od decembra 1997. godine do decembra 1998.
Imenovan od strane Vijeća Evrope, iz Austrije


Gospodin Nowak je stekao magisterij i doktorate na Univerzitetu u Beču i Columbia univerzitetu u New Yorku. Trenutno je profesor prava na Austrijskoj federalnoj akademiji javne uprave (od 1989.) i Direktor Ludwig-Boltzmann instituta za ljudska prava u Beču (od 1992.). Član je Međunarodne komisije pravnika, Radne grupe UN za nestanke i dobitnik "Nagrade UNESCO-a za podučavanje o ljudskim pravima" 1994. godine. Između ostalog je bio Direktor Holandskog instituta za ljudska prava Univerziteta Utrecht (1987.-1989.), član Austrijske delegacije u Komisiji Ujedinjenih nacija za ljudska prava (1986.-1994.), i stručnjak UN za nestale osobe u bivšoj Jugoslaviji (1994.-1997.). Autor je brojnih knjiga i članaka u oblasti ljudskih prava, javnog i međunarodnog prava i politike.

Gospodin Miodrag Pajić
Član od marta 1996. godine do danas
Imenovan od strane Republike Srpske


Nakon završenog pravnog fakulteta, gospodin Pajić je radio kao zastupnik, direktor pravno-kadrovskog sektora, te bio direktor velikog preduzeća u Brčkom. Gospodin Pajić je 1990. godine imenovan za direktora sekretarijata za imovinsko pravnog i katastarsko nekretnina Opštine Brčko i član vlade Opštine Brčko. Obavljao je i funkciju sekretara skupštine Opštine Brčko. U periodu od marta 1994 do kraja 1997 godine je Predsjednik Skupštine Opštine Brčko.

Gospođica Michèle Picard
Član od marta 1996. godine do danas
Predsjednica od novembra 1997. godine do danas
Imenovana od strane Vijeća Evrope, iz Francuske


Nakon što je stekla magisterij na Univerzitetu Paris II, gospođica Picard je imenovana za sudiju 1982. godine. Pridružila se Kasacionom sudu kao viši pravni asistent 1984. godine. Od 1987. do 1989. godine je radila pri Ministarstvu privrede i finasija na privrednom i društvenom pravu. 1989. godine, gospođica Picard počinje raditi za Ministarstvo inostranih poslova u pravnom odjelu, gdje se bavila međunarodnim ljudskim pravima, uključujući predmete pred Evropskim sudom za ljudska prava i Vijećem UN za ljudska prava. Od 1995. godine gospođica Picard radi kao sudija na Višem građanskom sudu u Parizu.

Profesor Dr. Vitomir Popović
Član od marta 1996. godine do danas
Imenovan od strane Republike Srpske


Gospodin Popović je magistar nauka sa pravnog fakulteta u Banja Luci i doktorirao je međunarodno privredno pravo na Univerzitetu u Beogradu. Bio je Predsjednik i sudija Osnovnog suda u Banja Luci i Potpredsjednik Vlade Republike Srpske za unutrašnju politiku; direktor Instituta za međunarodno pravo i međunarodnu poslovnu saradnju u Banja Luci; arbitar Republike Srpske za oblast Brčko, arbitar spoljno trgovinske arbitraže u Saveznoj Republici Jugoslaviji i Makedonske arbitraže; Stalno je zaposlen kao profesor međunarodnog trgovinskog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banja Luci; sudija je Ustavnog suda BiH. Objavio je veći broj stručnih i naučnih radova u zemlji i inostranstvu.

Profesor Dr. Dietrich Rauschning
Član od marta 1996. godine do danas
Imenovan od strane Vijeća Evrope, iz Njemačke


Dr. Rauschning je stekao pravno obrazovanje na univerzitetima u Hamburgu, Munchenu, Vancouveru kao i sudovima Hamburga. Stekavši doktorsku titulu na Univerzitetu u Hamburgu dobio je habilitaciju na Pravnom fakultetu Kiel. Od 1970. je redovni profesor javnog prava i Direktor Instituta za javno međunarodno pravo na Univerzitetu G(ttingen. Bio je, inter alia, dekan svog fakulteta, vanredni dekan Pravnog fakulteta u Haleu/Saal i pravni savjetnik za Vladu pokrajine Donja Saksonija. Knjige i članci koje je objavio se uglavnom tiču tema iz javnog međunarodnog prava u ustavnog prava.

Gospodin Mato Tadić
Član od juna 1999. godine do danas
Imenovan od strane Federacije Bosne i Hercegovine


Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gospodin Tadić je radio u Općinskom javnom tužilaštvu u Brčkom. 1978. naimenovan je za zamjenika javnog tužioca, a 1983. za javnog tužioca u Brčkom. Godine 1990. postavljen je za zamjenika republičkog javnog tužioca Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Od 1994. do konca 1998. gospodin Tadić je obavljao funkciju Ministra pravde Republike odnosno Federacije Bosne i Hercegovine. Autor je nekoliko radova iz oblasti krivičnog prava, ustavnog prava i lokalne samouprave.