Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 2000
                 
 

X ZAKLJUČAK

U novembru 2000. godine Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, tri Strane potpisnice, odlučile su, na prijedlog Visokog predstavnika, da produže mandat Domu za ljudska prava do decembra 2003. godine. S obzirom na broj predmeta Doma, uz slab napredak u efikasnom funkcioniranju domaćeg pravnog sistema, svaki drugi ishod bi bio poražavajući za zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, ovaj sporazum nije uslijedio i finansijskom podrškom Domu od strane Bosne i Hercegovine. Jedan od uslova za Bosnu i Hercegovinu da pristupi Vijeću Evrope bio je preuzimanje finansijske odgovornosti za funkcioniranje Doma. Bosna i Hercegovina je predložila da se dodijeli samo 100.000 KM Domu iz njenog dudžeta za 2001. godinu. U 2000. godini dodijelila je 400.000 KM, a čak i tada Dom je primio samo 250.000 KM od tog iznosa. Bosna i Hercegovina je zemlja sa najopsežnijim sistemom za zaštitu ljudskih prava u svijetu - na papiru. Međutim, ozbiljna predanost Bosne i Hercegovine da obezbijedi podršku institucijama koje štite ova ljudska prava nedostaje.

Kakva će biti budućnost Doma? Ovo pitanje je bilo glavna tema diskusija u međunarodnoj zajednici u toku 2000. godini. State Departmentu Sjedinjenih Država i Uredu Visokog predstavnika je predloženo da bi se Dom konačno mogao spojiti sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Priznato je, međutim, da bi se to trebalo desiti tek pošto Bosna i Hercegovine ratificira Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i nakon usvajanja ustavnog zakona kojim bi se regulisalo spajanje.

Pored toga, spajanje Doma za ljudska prava i Ustavnog suda će zahtijevati i izmjene i dopune Ustava kako bi se povećala jurisdikcija Ustavnog suda i izvršile značajne promjene u Pravilima procedure Ustavnog suda.

Ovo su komplikovani zadaci puni poteškoća za koje će biti potrebno neko vrijeme. Ali, ove promjene su neophodne ako se želi da ne dođe do smanjenja zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kao što je predviđeno u članu 10 stav 2 Ustava Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, Dom će planirati svoj rad do kraja 2003. godine.