Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 2000
                 
 

VII ODNOSI SA TUŽENIM STRANAMA

Suradnja sa Stranama potpisnicama - Federacijom Bosne i Hercegovine, Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom - odvija se uglavnom preko imenovanih zastupnika koji zastupaju Strane u postupcima pred Domom za ljudska prava. Dom obavještava zastupnike o prijavama protiv Strane koju oni zastupaju i poziva ih da podnesu svoja pismena zapažanja o prihvatljivosti i meritumu prijava. Zastupnici se takođe pozivaju da se pojave na javnim raspravama i da iznesu usmene dokaze. Ako Dom ustanovi povredu ljudskih prava u odluci o meritumu, može narediti tuženoj Strani da preduzme mjere za uklanjanje povrede i/ili da plati kompenzaciju. Zastupnici su odgovrni za informisanje tuženih Strana o njihovoj obavezi da izvrši u potpunosti odluke Doma i da obavijeste Dom o koracima koje su Strane preduzele u izvršavanju odluka.

Federacija Bosne i Hercegovine
Zastupnik Federacije Bosne i Hercegovine je uspjela da uspostavi efikasne procedure za izvršavanje njenih obaveza prema Domu. Između Doma i zastupnika Federacije postoji dobra komunikacija koja olakšava rad Doma. Zastupnik Federacije odgovara redovito i u propisanom roku na zahtjeve za zapažanja i informacije, prisustvuje javnim raspravama i obavještava Dom o izvršenju odluka u datom roku. Podaci o ponašanju Federacije u skladu sa zahtjevima su se poboljšali od 1999. godine, a u mnogim slučajevima pojedino lice se vrati u posjed ili se, na primjer, kompenzacja isplati prije isteka roka koji je Dom odredio u određenom slučaju.

Republika Srpska
Saradnja sa predstavnikom Republike Srpske je zadovoljavajuća u cjelini, ali još uvijek postoji potreba da se ona unaprijedi kad je u pitanju stepen odgovaranja na zahtjeve Doma za pismena zapažanja ili informacije. Republika Srpska još uvijek dobro zaostaje iza Federacije u pogledu postupanja u skladu sa odlukama Doma. Nastojanja da se postupi po njima su pojedinačna i gotovo uvijek van roka. Do kraja godine Republika Srpska je isplatila kompenzaciju u oko 35 predmeta, iako ne uvijek kompletan iznos koji je Dom dodijelio. Još uvijek postoji više neriješenih naredbi za vraćanje u posjed lica u njihove predratne domove. Štaviše, nekoliko odluka, u kojima je Dom naredio pravne lijekove kojima se zahtijeva veći intenzitet napora da se postupi po odluci (npr. istraga o ponašanju pojedinaca, izdavanje odobrenja za ponovnu izgradnju džamija), nije izvršeno i po nekoliko godina poslije donošenja naredbi.

Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina je imenovala zastupnike koji će ju zastupati u postupcima pred Domom. Međutim, pismena komunikacija koja stiže dolazi gotovo isključivo od jednog od tih zastupnika. Taj isti zastupnik se gotovo uvijek pojavljuje sam da bi zastupao Bosnu i Hercegovinu na javnim raspravama Doma. Na ovu praksu je imao prigovor jedan od ostalih zastupnika Države koji je ustvrdio da zastupnik koji se pojavio i govorio u ime Bosne i Hercegovine na javnoj raspravi nije imao ovlašćenje da sam zastupa Bosnu i Hercegovinu. Stav Doma je da svaka Strana potpisnica treba da osigura da bude na odgovarajući način i efikasno zastupljena. Dom je obavijestio Ured Viskog predstavnika tražeći da se ovo pitanje riješi.