Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 2000
                 
 

ČLANOVI I SEKRETARIJAT DOMA

A. ČLANOVI DOMA

Dom za ljudska prava se sastoji od četrnaest članova kao što je predviđeno članom VII Aneksa 6 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (priložen uz ovaj Izvještaj kao Aneks A). Četiri člana je imenovala Federacija Bosne i Hercegovine a dva Republika Srspka. Ostalih osam članova je imenovao Savjet ministara Vijeća Evrope. Prema Aneksu 6, članovi koje je imenovalo Vijeće Evrope (međunarodni članovi) nisu državljani Bosne i Hercegovine niti neke druge susjedne države. Predsjednicu Doma, gđu Michèle Picard, koja je Francuskinja, imenovao je Savjet ministara Vijeća Evrope iz reda međunarodnih članova. Imenovani članovi su svi istaknuti pravnici koji daju svoj doprinos Domu širokim spektrom iskustva iz različitih sredina uključujući tu sudsku, akademsku oblast, privatnu pravnu praksu, upravu i politiku te međunarodno i krivično pravo i ljudska prava. Lista članova i njihove kratke biografije su u prilogu ovog Izvještaja kao Aneks B.

B.Sekretarijat Doma

Sekretarijat Doma čini stalno osoblje sa sjedištem u Sarajevu uz još jedan ured u Banja Luci. Krajem 2000. godine Sekretarijat se sastojao od 30 članova u sjedištu u Sarajevu i 8 (uključujući i 3 čuvara) u uredu u Banja Luci. Spisak članova osoblja Sekretarijata priložen je u ovom Izvještaju kao Aneks C.

Izvršni službenik, Arhivar i nekoliko pravnika su međunarodno osoblje. Svi ostali članovi pripadaju nacionalnostima Bosne i Hercegovine. Dom se oslanjao gotovo isključivo na direktno finansiranje pojedinih vlada kojima je pokrivao plaće međunarodnog osoblja. U 2000. godini vlade Sjedinjenih Država, i Njemačke osigurale su finansiranje međunarodnog osoblja. Vijeće Evrope stavilo je na raspolaganje jednog člana Evropskog suda za ljudska prava za Arhivara Doma (Dom snosi troškove za pravnika koji ga zamjenjuje u Strasbourgu). U toku 2000. godine neplaćeni pripravnici iz Njemačke, Italije i Sjedinjenih Država dali su svoj doprinos radu Doma.

Bosna i Hercegovina je obezbijedila uredski prostor Domu za ljudska prava u zgradi Predsjedništva u Sarajevu. Javne rasprave se održavaju u Kantonalnom sudu Sarajevo. Dom iznajmljuje privatni prostor za svoj ured u Banja Luci.