Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetu

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI protiv REPUBLIKE SRPSKE
("Predmet groblja u Prnjavoru")
(Predmet br. CH/99/2177)

ČINJENIČNO STANJE

Ovaj predmet se odnosi na zabranu opštinskih organa vlasti u Prnjavoru, Republika Srpska, da se nastavi sa sahranjivanjima na muslimanskog gradskom groblju u Prnjavoru. Opština Prnjavor je 1994. godine usvojila Odluku kojom se stavlja Muslimansko groblje u centru grada van upotrebe. Sahrane su nakon toga obavljane na muslimanskim grobljima u selima oko Prnjavora. U ljeto 1998. godine Islamska zajednica u Prnjavoru sahranila je jednog od svojih umrlih pripadnika na Muslimanskom gradskom groblju. Suprugu preminule je naređeno da ekshumira suprugu i da ju sahrani na nepostojećem "novom gradskom groblju". Ovi događaji su bili stvar rješavanja u predmetu br. CH/98/892 Mahmutović protiv Republike Srpske, u kome je Dom uručio svoju odluku 8. oktobra 1999. godine ustanovivši diskriminaciju protiv podnosioca prijave. U novembru 1999. godine opštinski organi vlasti spriječili su sahranjivanje na Muslimanskom groblju. U decembru 1999. godine Dom je donio privremenu mjeru kojom je zabranjeno svako dalje uplitanje u sahranjivanje na Muslimanskom gradskom groblju u Prnjavoru, što nije spriječilo organe vlasti da se ponovno miješaju u dalje shrane u januaru 2000. godine. Ova sahrana je na kraju izvršena uz intervenciju Međunarodnih policijskih snaga, koje su osigurale postupak u skladu sa privremenom mjerom koju je Dom naredio.

NALAZI DOMA

Prihvatljivost


Što se tiče prihvatljivosti, Dom je odlučio da Islamska zajednica ima legitimaciju da podnese prijavu i u ime njenih članova u Prnjavoru i u svoje ime. Dom je takođe zaključio da je on nadležan da ispita prijavu u onom dijelu koji se tiče daljeg ostajanja na snazi Odluke o stavljanju van upotrebe groblja nakon stupanja na snagu Dejtonskog sporazuma, i da nema pravnih lijekova koji su trenutno na raspolaganju podnosiocu prijave a za koje se može očekivati da ih on iscrpi.

Meritum

Član 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima
Što se tiče merituma, Dom je zabilježio da je Muslimansko gradsko groblje u Prnjavoru bilo zatvoreno, dok se to nije odnosilo na obližnje Pravoslavno i Katoličko groblje. Dom je takođe zapazio da ne postoji nedostatak prostora za sahranjivanje na Muslimanskom groblju i da nikakvi razlozi za zatvaranje nisu dati. On je, prema tome zaključio da "sugestija podnosioca prijave, da je namjena kontinuirane primjene Odluke iz 1994. godine da obeshrabri raseljene i izbjegle Bošnjake da se vrate u Prnjavor sprečavajući ih da slobodno upražnjavaju svoju vjersku tradiciju, nije ozbiljno osporena i jedino je prihvatljivo objašnjenje" za odluku da se groblje zatvori. Dom je našao da dalja primjena Odluke o zatvaranju groblja predstavlja diskriminaciju protiv Islamske zajednice i njenih članova u Prnjavoru u uživanju njihovog prava da upražnjavaju vjerska uvjerenja u praksi i da ih se pridržavanju, što spada pod član 9 Konvencije.

PRAVNI LIJEKOVI

Što se tiče pravnih lijekova, Dom je naredio tuženoj Strani da povuče u roku od mjesec dana Odluku o stavljanju van upotrebe groblja i da se suzdrži od svih daljih koraka u sprečavanju sahrana na Muslimanskom gradskom groblju u Prnjavoru.

Gospoda Popović i Pajić su priložila mišljenje o neslaganju uz odluku.

Odluka je uručena 11. februara 2000. godine.