Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetu

VELIMIR PRŽULJ protiv FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
(Predmet br. CH/98/1374)

ČINJENIČNO STANJE

U januaru 1997. godine podnosioca prijave, policajca Republike Srpske, uhapsila je Federalna policija u blizini međuentitetske linije razgraničenja na Vracama, Sarajevo, pod optužbom za genocid i ratne zločine. Tokom hapšenja i na putu do policijske stanice bio je izložen maltretiranju od strane onih koji su ga uhvatili. Sljedećeg dana istraga je obustavljena i podnosilac prijave je pušten na slobodu. Podnosilac prijave se žali da još uvijek pati od psihičkih trauma zbog nasilničkog hapšenja i da je zbog toga morao napustiti svoj posao policajca.

Podnosilac prijave je podnio predmet Ombudsmanu za ljudska prava za Bosnu i Hercegovinu 26. marta 1997. godine. Odlukom od 19. februara 1998. godine Ombudsaman je odlučila da otvori istragu u predmetu podnosioca prijave u vezi sa mogućom povredom člana 3 (zabrana mučenja i podvrgavanja neljudskom i ponižavajućem postupku) i člana 5 (pravo na slobodu i sigurnost osobe) Evropske konvencije o ljudskim pravima. U toku istrage, Ombudsman je imala više kontakata sa Međunarodnim policijskim snagama, koje su bile uključene u puštanje podnosioca prijave. Dva predstavnika Ureda Ombudsmana su takođe posjetila bolnicu u Kasindolu, Republika Srpska, gdje su ostvarili uvid u ljekarske nalaze podnosioca prijave.

Dana 18. decembra 1998. godine Ombudsman je proslijedila predmet Domu.

Dom je dodao dodatne dokaze u pismenoj proceduri, a 7. oktobra 1999. godine održao je javnu raspravu o prihvatljivosti i meritumu prijave u zgradi Kantonalnog suda u Sarajevu.

NALAZI DOMA

Prihvatljivost


Što se tiče prihvatljivosti prijave, Dom je odbacio argument Ombudsmana i tužene Strane da predmet treba proglasiti neprihvatljivim jer podnosilac prijave nije koristio ni jedan domaći pravni lijek. Dom je ispitao domaće pravne lijekove koje je navela Ombudsman i tužena Strana i našao je da su oni ili nedovoljni da bi popravili navodne povrede ili ne nude razumne izglede da će biti uspješni pod određenim okolnostima predmeta podnosioca prijave. Dom je, posebno, našao da se pravo na zahtjev za kompenzaciju za nezakonit pritvor po Zakonu o krivičnom postupku Federacije ne proteže na štete za pretrpljeni strah, štetu nanesenu njegovoj časti i ugledu i pogoršanje zdravstvenog stanja na koje se podnosilca prijave žali.

Meritum

Članovi 3 i 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima
Što se tiče merituma tužbenih zahtjeva podnosioca prijave, Dom je prvo ispitao predmet po članu 5 Konvencije. Našao je da je hapšenje podnosioca prijave nezakonito jer za podnosiocem prijave nije izdata nikakva potjernica niti je podignuta optužnica protiv njega a koja je prethodno bila dostavljena tužiocu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, što se zahtijeva po "Pravilima puta" u predmetima optužbi za genocid i ratne zločine.

Što se tiče navoda o lošem postupanju, Dom je smatrao da su policajci Federacije, pored upotrebe sile koja je možda bila neophodna prilikom hapšenja, pretukli podnosioca prijave dok je prebacivan u policijsku stanicu Novo Sarajevo. Ovo korištenje nasilja nad podnosiocem prijave koji je, u to vrijeme, već bio vezan lisicama, dovelo je do nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Dom je, prema tome, našao da su povrijeđena prava podnosioca prijave po članu 3 Konvencije.

Diskriminacija
Što se tiče navodne diskriminacije, Dom je našao da dokazi koji se nalaze pred njim nisu dovoljni da bi potkrijepili nalaz o diskriminaciji.

PRAVNI LIJEKOVI

Dom je naredio tuženoj Strani (i) da sprovede istragu o ponašanju policajaca koji su obavili hapšenje, s tim da se pokrene krivični postupak protiv njih i (ii) da isplati podnosiocu prijave 3.000 KM na ime kompenzacije za pretrpljeni strah i bol. Dom je konačno pridržao svoju odluku o zahtjevu podnosioca prijave za kompenzaciju za navodnu dugoročnu psihološku štetu.

Odluka je uručena 13. januara 2000. godine.

ZAHTJEV ZA PREISPITIVANJE

Tužena trana je zatražila od Doma u punom sastavu da preispita odluku koju je usvojilo Vijeće II. Dom u punom sastavu je odbacio zahtjev za preispitivanje 5. aprila 2000. godine.