Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 1999
                 
 

III. FUNKCIJE DOMA

Funkcije Doma za ljudska prava su iznesene u članu II Aneksa 6 Daytonskog sporazuma. Dom ima mandat da razmatra navodna i očigledna kršenja ljudskih prava koja su predviđena u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i njenim Protokolima, te navodnu i očiglednu diskriminaciju u uživanju prava i sloboda propisanih u Konvenciji i drugim međunarodnim sporazumima koji su navedeni u Dodatku uz Aneks 6. Stoga predmet razmatranja može biti veoma širok. Međutim, Dom može da prima jedino prijave koje se tiču stvari koje su u okviru odgovornosti jedne od Strana potpisnica Aneksa 6 i koje su se desile ili nastavile nakon stupanja na snagu Daytonskog sporazuma. Posebna prednost se daje navodima o naročito ozbiljnim ili sistematskim kršenjima, kao i onima koja su zasnovana na navodnoj diskriminaciji po zabranjenim osnovama.

Dom može primati navode u vezi takvih kršenja ljudskih prava od svake od strana potpisnica Aneksa 6 Daytonskog sporazuma; ili od pojedinaca i ostalih koji tvrde da su žrtve kršenja ljudskih prava ili djeluju u ime navodnih žrtava. Dom takođe može primati navode koje u ime podnosioca prijave proslijedi Ombudsman za ljudska prava za Bosnu i Hercegovinu.

Kada primi prijavu Dom mora odlučiti da li da je prihvati ili odbaci, uzimajući u obzir nekoliko kriterija navedenih u članu VIII Aneksa 6, uključujući: 1) da li postoje djelotvorni pravni lijekovi i da li je podnosilac prijave pokazao a) da ih je iscrpio, i b) da je prijava podnesena Komisiji u roku od šest mjeseci od datuma donošenja konačne odluke; 2) da li je prijava u suštini ista kao stvar koju je Dom već ispitivao; 3) da li je prijava nespojiva sa Daytonskim sporazumom, potpuno neosnovana, ili predstavlja zloupotrebu prava na žalbu; i 4) da li se prijava tiče stvari koja je trenutno pred nekim drugim međunarodnim tijelom za ljudska prava ili drugom Komisijom uspostavljenom Daytonskim sporazumom.

Procedura Doma sačinjena je po ugledu na Evropski sud za ljudska prava. Dom traži pismena zapažanja od podnosioca prijave i od tužene Strane prije razmatranja predmeta i donošenja odluke. Pored pismenog postupka, Dom može odlučiti da zakaže javnu raspravu kako bi strane iznijele usmene argumente, a svjedoci i vještaci dostavili dokaze. Dom takođe može zatražiti pismene ili usmene podneske amicus curriae. Ukoliko Dom ustanovi povredu, izdaje naredbu u kojoj naznačava korake koje tužena Strana mora preduzeti kako bi ispravila kršenje, uključujući naredbe da se sa određenim djelovanjem prestane ili da se od njega uzdrži ili davanje novčane naknade. U bilo kojoj fazi postupka Dom može narediti i privremene mjere ili pokušati da omogući prijateljsko rješenje zasnovano na poštivanju ljudskih prava. Odluke Doma su konačne i obavezujuće i Strane ih moraju u potpunosti implementirati. Odluke Doma se prosljeđuju Uredu Visokog predstavnika radi nadziranja njihovog sprovođenja.