Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 1999
                 
 

ČLANOVI I SEKRETARIJAT DOMA

A. Članovi Doma

Dom za ljudska prava ima četrnaest članova, kako je navedeno u članu VII Aneksa 6 Daytonskog sporazuma (priložen ovom Izvještaju kao Aneks A). Četiri člana je naimenovala Federacija BiH, dva Republika Srpska, a preostalih osam Savjet ministara Vijeća Evrope. Prema Aneksu 6, članovi koje je imenovalo Vijeće Evrope (međunarodni članovi) ne mogu biti građani BiH niti neke druge susjedne zemlje. Savjet ministara Vijeća Evrope je za Predsjednika Doma odredio jednog od međunarodnih članova. Svi imenovani članovi su istaknuti pravnici, te svaki od njih daje Domu svoj doprinos različitim iskustvima iz raznih oblasti uključujući sudstvo, akademsku sferu, privatnu pravnu praksu, administraciju i politiku, kao i međunarodno i krivično pravo, te oblast ljudskih prava. Spisak članova kao i njihove kratke biografije nalaze se u Aneksu B ovog Izvještaja.

B. Sekretarijat Doma

Sekretarijat Doma sačinjava stalno osoblje Doma sa sjedištem u Sarajevu, uz još jedan ured u Banja Luci. Krajem 1999. godine osoblje Sekretarijata se sastojalo od dvadeset i pet članova u sjedištu u Sarajevu i devet članova u uredu u Banja Luci (uključujući i tri čuvara). Spisak članova osoblja Sekretarijata priložen je ovom izvještaju kao Aneks C.

Većina članova osoblja u uredima u Sarajevu i Banja Luci su državljani Bosne i Hercegovine. Dom se uglavnom oslanjao na međunarodne pravnike čije troškove pokrivaju pojedine vlade. Troškove za Izvršnog službenika i dva međunarodna pravnika od 1997. snosi, na primjer, vlada Sjedinjenih država. Vlade Austrije i Njemačke takođe obezbjeđuju sredstva za međunarodne pravnike. Vijeće Evrope stavilo je na raspolaganje jednog člana Evropskog suda za ljudska prava za Arhivara Doma (Dom snosi troškove pravnika koji ga zamjenjuje u Strasbourgu). Dom obično prima po dva neplaćena pripravnika godišnje na periode koji variraju između dva i šest mjeseci. Tokom 1999. radu Doma su doprinosili pripravnici iz Italije, Njemačke i Sjedinjenih Država.

Država Bosna i Hercegovina obezbijedila je Domu za ljudska prava uredski prostor u zgradi Predsjedništva u Sarajevu. Dom održava javne rasprave u sarajevskom Kantonalnom sudu. Dom je iznajmio privatni prostor za svoj ured u Banja Luci.