Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetima

NENAD MILJKOVIĆ protiv REPUBLIKE SRPSKE 
(Predmet br. CH/98/636)
NADA BLAGOJEVIĆ protiv REPUBLIKE SRPSKE 
(Predmet br. CH/98/645)
LJILJANA GOGIĆ protiv REPUBLIKE SRPSKE 
(Predmet br. CH/98/800)
DARKO PRODANOVIĆ protiv REPUBLIKE SRPSKE 
(Predmet br. CH/98/814)

ČINJENIČNO STANJE

Svi podnosioci prijava su zaključili ugovore vezane za imovinu u Republici Srpskoj. Vlasnici imovine napustili su Republiku Srpsku prije ili tokom rata i dali podnosiocima prijava pravo na korištenje te imovine. Lokalna Komisija za smještaj izbjeglica i upravljanje napuštenom imovinom ("Komisija") je 1998. godine, u relevantnoj oblasti proglasila podnosioce prijava bespravnim korisnicima imovine i naredila im da oslobode tu imovinu u roku od tri dana pod prijetnjom prisilnog iseljenja. Ove su odluke donesene po članu 10 Zakona o korištenju napuštene imovine iz 1996. godine. Svi podnosioci prijava, osim podnosioca u predmetu br. CH/98/814, su se žalili na odluku Komisije Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica. Niko od podnosilaca prijava nije dobio nikakvu odluku po svojoj žalbi.

NALAZI DOMA

Član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima

Dom je našao u svim predmetima da je odluka nadležne Komisije uplitanje u pravo na poštivanje doma. Ovo uplitanje nije bilo "u skladu sa zakonom" kako zahtijeva član 8 stav 2 Konvencije, jer su njihovi ugovori, koji su bili zakoniti u vrijeme zaključivanja, retroaktivno poništeni zakonom iz 1996. godine, kako je primijenjen u predmetima podnosilaca prijava. U skladu s tim, ovo uplitanje nije bilo predvidljivo u smislu člana 8, niti je Zakon iz 1996. godine ponudio ikakvu efikasnu zaštitu od moguće zloupotrebe. Član 8 je dakle, prekršen.

Član 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju

U svim predmetima osim CH/98/645, Dom je našao da je retroaktivno poništavanje ugovora podnosilaca prijava primjenom zakona iz 1996. godine predstavljalo narušavanje njihovog prava na mirno uživanje posjeda kako je garantovano članom 1 Protokola br. 1. Ovo narušavanje nije proporcionalno cilju kojem se težilo jer su podnosioci prijava bili prisiljeni da podnesu pojedinačni i prevelik teret. Dakle, došlo je do kršenja člana 1 Protokola br. 1. U predmetu br. CH/98/645, Dom nije smatrao neophodnim da razmatra predmet po ovoj odredbi.

Član 13 Konvencije

U predmetima br. CH/98/636 i CH/98/814, Dom je našao da nepostojanje ijednog djelotvornog pravnog lijeka po zakonu Republike Srpske protiv postupaka Komisije predstavlja kršenje člana 13 Konvencije.

Diskriminacija

U predmetu br. CH/98/800, Dom nije smatrao da postoji dokaz da je podnosilac prijave pretrpjela ikakvu diskriminaciju u uživanju prava na rad, te dakle, nije bilo kršenja u tom pogledu.

PRAVNI LIJEKOVI

Dom je naredio Republici Srpskoj da poništi odluke Komisije u sva četiri predmeta i da omogući svim podnosiocima prijava da uživaju neometano korištenje predmetne imovine u skladu sa uslovima njihovih ugovora.