Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetu

DUŠAN ERAKOVIĆ protiv FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
(Predmet br. CH/97/42)

ČINJENIČNO STANJE

Podnosilac prijave je nosilac stanarskog prava na stanu u Sarajevu. U martu 1995. godine je napustio grad navodno zbog liječenja. Ubrzo nakon toga njegov stan je proglašen napuštenim po Zakonu o napuštenim stanovima iz 1994. godine ("stari zakon") i privremeno dodijeljen trećem licu. Podstanar podnosioca prijave bio je deložiran. U novembru 1996. godine stan je proglašen trajno napuštenim i dodijeljen na trajno korištenje privremenom korisniku. U julu 1998. godine podnosilac prijave je dobio odluku po Zakonu o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima ("novi zakon") iz 1998. godine, kojom se potvrđuje njegovo stanarsko pravo i daje mu se pravo na povrat stana. Odlukom je takođe utvrđeno da je privremeni korisnik stekao novo stanarsko pravo na osnovu ugovora potpisanog 7. januara 1998. godine i da je uselio u stan prije 7. februara 1998. godine. Po članovima 3(6) i 16 novog zakona davaocu stana na korištenje je tada naloženo da proslijedi predmet nadležnom kantonalnom organu u roku od 30 dana na sljedeću odluku po kojoj je ili sadašnjem korisniku ili podnosiocu prijave trebalo dodijeliti drugi stan. Takva odluka još nije donesena.

NALAZI DOMA

Član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima

Dom je prvo ispitao predmet po članu 8 Konvencije kojim se garantuje, inter alia, pravo na poštivanje doma. Dom se prisjeća svog zaključka u odluci Kevešević da odredbe starog zakona, koje su primijenjene i u ovom konkretnom slučaju, ne zadovoljavaju standarde "zakona" u smislu člana 8. Prema tome, Dom zaključuje da je ova odredba prekršena na temelju odluke iz novembra 1996. godine o proglašavanju stana podnosioca prijave trajno napuštenim. Dom je dalje zapazio da zahtjev podnosioca prijave za povratom još nije konačno ispitan u skladu sa rokovima po članu 3(6) novog zakona. Dakle, radi se o nastavljenom kršenju prava podnosioca prijave na poštivanje doma po članu 8 Konvencije, jer postupak za ispitivanje njegovog zahtjeva za povrat takođe nije bio "u skladu sa zakonom".

Član 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju

Dom je takođe ispitao predmet po članu 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju koji garantuje pravo na mirno uživanje posjeda. Dom je potvrdio da se stanarsko pravo može smatrati "posjedom" u smislu značenja te odredbe. Kao i u predmetu Kevešević, Dom zaključuje da odluka o proglašavanju napuštenim stana na kojem neko ima stanarsko pravo, i dodjeljivanje istog drugom licu prema starom zakonu, predstavlja de facto eksproprijaciju koja nije "pod uslovima predviđenim zakonom". Prema tome, član 1 Protokola br. 1 je prekršen na osnovu odluke iz novembra 1996. godine o proglašavanju stana podnosioca prijave trajno napuštenim. S obzirom da njegov zahtjev za povrat nije razmatran pravovremeno i konačno po novom zakonu, ovaj postupak takođe nije "pod uslovima predviđenim zakonom". Dakle, došlo je do kontinuiranog kršenja prava podnosioca prijave po članu 1 Protokola br. 1.

PRAVNI LIJEKOVI

Dom je naredio Federaciji da preduzme sve potrebne korake da obradi zahtjev za povrat podnosioca prijave bez daljnjeg odlaganja, s tim da se on odobri i da se odluka brzo sprovede. Dom je odbacio zahtjev za kompenzaciju podnosioca prijave.

Gosp. Vlatko Markotić, gosp. Vitomir Popović i gosp. Želimir Juka su priložili Mišljenje o slaganju sa odlukom.