Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetu

MUHAREM ODOBAŠIĆ protiv REPUBLIKE SRPSKE
(Predmet br. CH/98/1786)

ČINJENIČNO STANJE

Podnosilac prijave, koji je Bošnjačkog porijekla, živi u Prnjavoru u Republici Srpskoj. Dana 14. septembra 1996. uhapsio ga je gosp. Braco Milijašević, koji je u to vrijeme bio policajac. Kao razlog za njegovo hapšenje navedeno je da nije pokazao ličnu kartu na zahtjev gosp. Milijaševića. Tokom pritvora je fizički i verbalno zlostavljan. Nakon toga ga je Sud za prekršaje u Prnjavoru osudio zbog propusta da pokaže ličnu kartu i zbog toga što nije pristao da sa policajcem ode do policijske stanice. Osuđen je na 20 dana zatvora i naređeno mu je da plati troškove postupka. Nakon što se žalio protiv odluke, zatvorska kazna je zamijenjena kaznom plaćanja globe.

NALAZI DOMA

Član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima

Dom je smatrao da je podnosilac prijave tokom pritvora bio podvrgnut ozbiljnom fizičkom i verbalnom zlostavljanju od strane policije. Tom prilikom ga je gosp. Milijašević udarao po grudnom košu čak i nakon što mu je rekao da ima slabo srce. Ovakvim postupanjem prekršeno je pravo podnosioca prijave da ne bude podvrgnut neljudskom i ponižavajućem postupanju, što je zagarantovano članom 3 Konvencije.

Član 5 Konvencije

Dom je ustanovio da je podnosilac prijave uhapšen i pritvoren jedino radi šikaniranja i zastrašivanja zbog njegovog vjerskog i nacionalnog porijekla. Stoga je time prekršen član 5 Konvencije, kojim se garantuje sloboda i lična sigurnost.

Član 6 Konvencije

Dom je ustanovio da je tokom suđenja podnosiocu prijave pred Sudom za prekršaje u Prnjavoru, taj Sud u suštini prihvatio prijeteće i zastrašujuće ponašanje gosp. Milijaševića pred njim. Ovo prihvatanje lišilo je postupak izgleda pravičnosti, što se zahtijeva članom 6 Konvencije.

Diskriminacija

Dom je ustanovio da je podnosilac prijave bio diskriminisan u uživanju gornjih prava, a takođe i u uživanju prava na ličnu sigurnost i zaštitu države od tjelesnih oštećenja nanesenih, između ostalog, od strane državnih službenika, što se garantuje u članu 5(b) Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije. Ovo stoga što je on bio izvrgnut različitom postupanju samo na osnovu svoga nacionalnog porijekla.

PRAVNI LIJEKOVI

Dom je naredio Republici Srpskoj da podnosiocu prijave plati 3.500 KM na ime kompenzacije za pretrpljenu moralnu štetu. Takođe je naredio Republici Srpskoj sprovede krivičnu istragu o postupcima gosp. Milijaševića i da o tome izvijesti Dom, uključujući i korake koje namjerava da poduzme protiv njega.

Gosp. Vitomir Popović je priložio Mišljenje o djelimičnom neslaganju sa odlukom.