Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

Predmet br.: CH/01/7488
Podnosilac prijave: Vlatko BUZUK
Tužena strana: Federacija Bosne i Hercegovine
Datum uručenja: 5. juli 2002. godine


ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU

Činjenice

Podnositelj prijave je državljanin Bosne i Hercegovine hrvatske nacionalnosti. Tijekom oružanog sukoba bio je član Hrvatskog vijeća obrane Srednje Bosne za Kreševo. On je 1. septembra/rujna 2000. godine uhićen zbog kaznenih djela genocida i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. U optužnici protiv njega je navedeno da je tijekom 1993. godine učestvovao u etničkom čišćenju, zastrašivanju, progonu, zlostavljanju, pljački imovine, odvođenju na prisilni rad, uzimanju talaca i protupravnom zatvaranju Bošnjaka. Zadržan je u pritvoru do 17. januara/siječnja 2002. godine kada je oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Prihvatljivost

Dom je proglasio prijavu neprihvatljivom kao očito neutemeljenom u svezi sa žalbenim navodima prema članku 7 i 17 Konvencije, članku 2 Protokola br. 7 uz Konvenciju i u vezi sa navodnom diskriminacijom.

Glede članka 7 Konvencije (nullum crimen sine lege, nulla poena sine lege), Dom je zapazio da djela za koja je podnositelju prijave suđeno predstavljaju kaznena djela prema domaćem zakonu, a štaviše, podnositelj prijave je oslobođen svih optužbi.

U svezi sa člankom 17 Konvencije (zloporaba ovlasti), Dom je utvrdio da podnositelj prijave nije potkrijepio svoje navode o zloporabi ovlasti.

Glede prava na žalbu u kaznenoj stvari prema članku 2 Protokola br. 7 uz Konvenciju, Dom je zapazio da je podnositelj prijave oslobođen svih optužbi.

U svezi sa žalbenim navodima o diskriminaciji, Dom je utvrdio da činjenice u ovom predmetu ne ukazuju da je podnositelj prijave bio žrtva diskriminacije po bilo kom od temelja navedenih u članku II stavak (2)(b) Sporazuma.

Glede žalbenog navoda da je došlo do povrede prava podnositelja prijave prema Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, Dom je zaključio da nije nadležan razmatrati navode o povredama odredbi Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Iz navedenog proizilazi da je ovaj dio prijave nespojiv ratione materiae sa odredbama Sporazuma o ljudskim pravima.

Dom je smatrao da nikakve druge osnove za neprihvatljivost nisu utvrđene. Sukladno tomu, Dom je proglasio prijavu prihvatljivom u dijelu koji se odnosi na navodne povrede članaka 5, 6, 9 i 13 Konvencije.

Meritum

Članak 5 Konvencije

Dom je utvrdio da je pritvor podnositelja prijave bio zakonit, jer je ispoštovano pravilo šestomjesečnoga roka prema domaćem zakonu (glede duljine trajanja istražnog pritvora prije podizanja optužnice), kao i stoga što su ispoštovana Pravila puta, pošto je tužena Strana djelovala prema ovlastima tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Stoga je Dom zaključio da nije došlo do kršenja članka 5, stavak 1 Konvencije.

U svezi sa navodnom povredom članka 5, stavak 2, Dom je utvrdio da je podnositelj prijave dobio relevantne informacije kako bi mogao osporiti zakonitost pritvora. Stoga, Dom je našao da u periodu od uhićenja podnositelja prijave pa do podizanja optužnice nije došlo do povrede.

Dom je, osim toga, smatrao da istražni sudac nije bio "sudac ili zakonom ovlaštena službena osoba za vršenje sudske vlasti" u svrhu članka 5, stavak 3, te da je trajanje pritvora podnositelja prijave od 1. septembra/ rujna 2000. do puštanja na slobodu 17. januara/siječnja 2002. godine prekoračilo granice razumnog. Temeljem navedenog, Dom je zaključio da je tužena Strana prekršila prava podnositelja prijave zajamčena člankom 5 stavak 3 Konvencije.

Članak 6 Konvencije

U odnosu na članak 6, stavak 1, Dom je utvrdio da nije došlo do kršenja zahtjeva razumnog roka. Međutim, Dom je utvrdio da je zanemarivanje odredbi Zakona o kaznenom postupku istražnog suca i njegovim odbijanjem zahtijeva podnositelja prijave da mu se da prilika da dokaže svoju nedužnost u istražnoj fazi postupka je povrijeđen princip jednakosti stranaka prema članku 6 stavak 1 Konvencije. Ova povreda glede pravičnosti u istražnoj fazi postupka nije u dovoljnoj mjeri ispravljena oslobađanjem podnositelja prijave svih optužbi.

Temeljem navedenoga, Dom nalazi da je podnositelj prijave propustio dati bilo kakve osnove za kršenje članka 6 stavak 3(a). Dom nalazi da je optužnica od 16. maja/svibnja 2001. godine bila dovoljno jasna i detaljna po svojoj prirodi kako bi omogućila podnositelju prijave pripremu obrane od optužbi, od kojih je nakon toga oslobođen.

Članak 9 Konvencije

Podnositelj prijave se žalio da mu je povrijeđeno pravo na slobodu vjere odbijanjem da mu se omogući pristup katoličkom svećeniku po svom izboru tokom Uskršnjih blagdana 2001. godine. Dom je utvrdio da je obveza tužene Strane bila da osigura podnositelju prijave katoličkog svećenika i da ne nametne ograničenja koja bi bila u suprotnosti sa člankom 9 stavak 2. Zaključio je da prema Konvenciji ne postoji pravo na pristup svećeniku po svom izboru. Dom je, prema tome, našao da je uplitanje u prava podnositelja prijave bilo proporcionalno željenim ciljevima i, stoga nije predstavljalo kršenje prava podnositelja prijave na slobodu ispovijedanja vjere prema članku 9 Konvencije.

Članak 13 Konvencije

Kako je utvrdio povrede članaka 5, 6 i 9 Konvencije, Dom je smatrao da nije neophodno posebno ispitati žalbeni navod prema članku 13.

Pravni lijekovi

Dom je naložio Federaciji Bosne i Hercegovine da podnositelju prijave isplati iznos od 5.000 KM na ime naknade za nematerijalnu štetu i iznos od 1.800 KM na ime naknade za troškove i izdatke postupka.

Odluka usvojena 3. jula/srpnja 2002.
Odluka uručena 5. jula/srpnja 2002.