Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 2001
                 
 

X FINANSIJSKI STATUS DOMA

Dom je dobio dovoljno doprinosa za svoje funkcioniranje u toku 2001. godine. Kao i prethodnih godina, doprinose su skoro isključivo dali međunarodni donatori bez kojih Dom ne bi mogao funkcionirati. Vlada Bosne i Hercegovine je Domu za ljudska prava dala samo 100.000 KM iz državnog budžeta za 2001. godinu. To predstavlja smanjenje obaveza Države u odnosu na prošle godine u obezbjeđivanju sredstava za finansiranje Doma.

Od svog početka, Dom nije nikada unaprijed znao da li će dobiti dovoljno doprinosa da bi mogao funkcionirati sljedeće godine. Tokom većine godina, uključujući i 2001., ta nesigurnost u postojanje Doma uglavnom ne bi bila rješena skoro do kraja prve polovine godine. Srećom, doprinosi su svake godine konačno bili uplaćeni i sredstva za finansiranje dobijena. Međutim, stalna finansijska nesigurnost tokom godina, koja je prijetila samom opstanku Doma, značila je da se nije moglo u potpunosti razmatrati dugoročno strategijsko planiranje. Ipak, Dom je bio prilično snalažljiv u planiranju i optimalno je koristio sredstva koja je imao na raspolaganju kako bi osigurao rješavanje prijava koje primi na što je moguće djelotvorniji i pravičniji način.

U prilogu ovog Izvještaja, kao Aneks H, nalazi se lista donatora i njihovih doprinosa i sažetak troškova Doma za 2001. godinu.