Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 2001
                 
 

VIII ODNOSI SA TUŽENIM STRANAMA

Suradnja sa tuženim Stranama - Federacijom Bosne i Hercegovine, Republikom Srpskom i Državom Bosnom i Hercegovinom - uglavnom se odvija isključivo preko imenovanih zastupnika koji zastupaju Strane u postupcima pred Domom za ljudska prava. Dom obavještava zastupnike o prijavama protiv Strane koju oni zastupaju i poziva ih da podnesu svoja pismena zapažanja o prihvatljivosti i meritumu prijava. Zastupnici se takođe pozivaju da se pojave na javnim raspravama i da iznesu usmene dokaze. Ako Dom ustanovi povredu ljudskih prava u odluci o meritumu, može narediti tuženoj Strani ili Stranama protiv kojih je odluka donesena da preduzmu mjere za uklanjanje povrede i/ili da isplate kompenzaciju. Zastupnici su odgovorni za informiranje tuženih Strana o odlukama koje je Dom donio i njihovoj obavezi da u potpunosti izvrše naredbe Doma i za obavještavanje Doma o koracima koje su poduzele u izvršavanju odluka.

- Federacija Bosne i Hercegovine

Zastupnik Federacije Bosne i Hercegovine je nastavila i tokom 2001. godine sa istim djelotvornim procedurama za izvršavanje njenih obaveza prema Domu koje su uspostavljene prethodnih godina. Između Doma i zastupnika Federacije postojala je tokom ove godine općenito dobra komunikacija, što je olakšavalo rad Doma. Međutim, pred kraj godine, Zastupnik Federacije se skoro svakodnevno pojavljivala u televizijskim programima i veoma često je citirana u štampi kritikujući nekoliko odluka Doma i sugerišući da su motivisane političkim razlozima. Čak je rečeno i da neke odluke neće biti izvršene. Međutim, nikada nije pojašnjeno da li su ove izjave izražavale stav vlade Federacije ili lični stav zastupnika Federacije. U vezi sa izvršavanjem odluka Doma općenito govoreći tokom 2001. godine rezultat je bio dobar, iako su pojedine odluke ostale neizvršene. U martu 2002. godine zastupnik Federacije je smijenjena sa dužnosti, a imenovana je zamjena. Ostaje da se vidi kako će se razvijati odnosi između Doma i novog zastupnika.

- Republika Srpska

Suradnja između predstavnika Republike Srpske i Doma je tokom 2001. godine bila zadovoljavajuća. Odgovor na zahtjeve za pismena zapažanja o proslijeđenim predmetima je bio ograničen. Postupanje u skladu sa odlukama Doma se čini nasumičnim, a gotovo u svakom predmetu se to dogodilo znatno nakon isteka roka datog za izvršenje. Mnogi podnosioci prijava koji su dobili odluke Doma u svoju korist jos uvijek čekaju da budu vraćeni u posjed, a mnoge druge odluke ostaju neizvršene.

- Država Bosna i Hercegovina

Bosnu i Hercegovinu u postupcima pred Domom zastupaju tri zastupnika. Međutim, pismena komunikacija koja stiže i zastupanje na javnim raspravama vrši se i dalje putem dva od tri zastupnika. Što se tiče postupanja u skladu sa odlukama Doma, rezultat države ne postoji. Dom je naredio Državi da poduzme pozitivne korake u smjeru ispravljanja kršenja ljudskih prava u četiri odluke u vezi sa 16 podnosilaca prijava u kojima je Dom utvrdio odgovornost Države. Do postupanja po naredbama u vezi sa bilo kojim od podnosilaca prijava nije došlo.