Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 2001
                 
 

ČLANOVI I SEKRETARIJAT DOMA

A. ČLANOVI DOMA

Dom za ljudska prava se sastoji od četrnaest članova kao što je predviđeno članom VII Aneksa 6 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Aneks A). Četiri člana je imenovala Federacija Bosne i Hercegovine, a dva Republika Srpska. Ostalih osam članova su međunarodni članovi koje je imenovao Savjet ministara Vijeća Evrope. Prema Aneksu 6, međunarodni članovi nisu državljani Bosne i Hercegovine niti neke druge susjedne države. Predsjednicu Doma, gđu Michèle Picard, koja je Francuskinja, imenovao je Savjet ministara Vijeća Evrope iz reda međunarodnih članova. Imenovani članovi su istaknuti pravnici koji svoj doprinos Domu daju svojim širokim spektrom iskustva iz različitih sredina uključujući sudsku i akademsku oblast, privatnu pravnu praksu, upravu i politiku, kao i krivično pravo i ljudska prava. Lista članova i njihove kratke biografije su u prilogu ovog Izvještaja kao Aneks B.

B. SEKRETARIJAT DOMA

Sekretarijat Doma čini stalno osoblje sa sjedištem u Sarajevu uz još jedan ured u Banjoj Luci. U toku godine Sekretarijat je brojao 34 člana sa prosječno 8 međunarodnih članova zaposlenih u bilo kojem datom momentu, uključujući Izvršnog službenika, Arhivara i nekoliko pravnika koji rade u timu sa domaćim pravnicima. Dom je u 2001. godini takođe započeo program prakse za domaće studente prava koji rade u uredima u Sarajevu i Banjoj Luci. Lista osoblja Sekretarijata je u prilogu ovog Izvještaja kao Aneks C.


Dom nastavlja da se oslanja gotovo isključivo na direktno finansiranje pojedinih vlada radi pokrivanja troškova za plaće međunarodnog osoblja. U 2001. godini finansiranje međunarodnog osoblja osigurale su vlade Sjedinjenih Država, Njemačke i Holandije. Dat je poticaj drugim vladama da dodijele pravnike, ali bez uspjeha. U prethodnim godinama, Vijeće Evrope je Domu dodjeljivalo Arhivara, stavljajući mu na raspolaganje jednog člana Evropskog suda za ljudska prava za Arhivara Doma, i ono je snosilo njegove troškove. U septembru 2001. godine ovaj aranžman je prestao, a Dom je Arhivara zaposlio direktno, birajući pravnika koji je prethodno radio za Dom. U toku 2001. godine pripravnici iz Njemačke, Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine dali su svoj doprinos radu Doma.

Bosna i Hercegovina je obezbijedila uredski prostor Domu za ljudska prava u zgradi Predsjedništva u Sarajevu. U maju 2001. godine Dom je uselio u jos 5 tek ispražnjenih susjednih prostorija, čime je donekle ublažena ozbiljna situacija proistekla iz otežanih uslova u kojima osoblje radi, a koji su rezultat nedostatka prostora. Međutim, dodatni prostor je još uvijek neophodan radi smještaja novog osoblja, posebno pravnika i prevodilaca, s obzirom da je broj novih registrovanih prijava u stalnom porastu. Dom zasjeda u zgradi Predsjedništva u sali koju dijeli sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Javne rasprave se održavaju u Kantonalnom sudu Sarajevo. Za svoj ured u Banjoj Luci Dom iznajmljuje privatni prostor.