Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Godišnji izvještaj 2001
                 
 

V BROJ PREDMETA PRED DOMOM

Tokom godine registrovane su 1.803 prijave i time je na kraju godine ukupni broj prijava koje je Dom registrovao dosegao brojku od 8.481. Dom je dakle, u prosjeku, svakog mjeseca u toku 2001. godine primao preko 150 prijava u kojima se navodi povreda ljudskih prava. Krajem 2001. godine, rješavajući oko 1.280 prijava, Dom je donio ukupno 1.031 odluku. (Jednom se odlukom može riješiti više od jedne posebne prijave s obzirom da Dom ima diskreciono pravo, kada je to odgovarajuće, da prijave spoji). Tako je na kraju 2001. godine pred Domom ostalo oko 7.200 prijava. Na početku 2002. godine broj primljenih prijava se dramatično povećao. U prva četiri mjeseca registrovano je 1.909 prijava što u prosjeku predstavlja 477 prijava mjesečno.

Tokom 2001. godine Dom je zasjedao u Sarajevu ukupno 11 puta u punom sastavu, a i oba njegova Vijeća su zasjedala 11 puta (Dom ne zasjeda u augustu). U toku svojih sjednica, Dom razmatra predmete koji su pred njim na zatvorenim sjednicama i na javnim raspravama. Na svojim zasjedanjima u 2001. godini, Dom je donio ukupno 358 konačnih i obavezujućih odluka koje uključuju odluke o prihvatljivosti, meritumu, brisanju, zahtjeve za preispitivanje i odluke o preispitivanju, rješavajući tako oko 400 pojedinačnih prijava. Znači, Dom je na svakom svom zasjedanju usvojio i/ili uručio prosječno oko 35 odluka.

Odluke o prihvatljivosti i meritumu i odluke o preispitivanju uručuju se javno svakog mjeseca nakon njihovog usvajanja (dijelovi tih odluka se čitaju na javnim raspravama), dok se sve druge vrste odluka usvajaju, ali se ne uručuju javno. Od 358 odluka koje su donesene tokom 2001. godine, 31 su odluke o prihvatljivosti i meritumu, a 3 su odluke o preispitivanju. Te odluke o prihvatljivosti i meritumu se odnose na imovinska pitanja, diskriminaciju pri zapošljavanju, dužinu postupka, neizvršavanje sudskih odluka, pravično suđenje, eksproprijaciju, nestala lica, loše postupanje prema zatočenima i vjersku diskriminaciju. Pored toga što na svakom zasjedanju sudije usvajaju i uručuju odluke, oni su takođe razmatrali stotine drugih predmeta koji su bili u razlićitim fazama postupka tokom godine. Takođe je razmatrano i stotine zahtjeva za izdavanje privremenih mjera.

Dom je u toku 2001. godine održao 7 javnih rasprava na kojima je saslušao svjedoke i primio dokaze u 8 predmeta koji su pred Domom, a koji uključuju gotovo 100 podnosilaca prijava. Pitanja u tim prijavama tiču se imovinskih prava, pravičnog suđenja, lošeg postupanja prema licima u zatočeništvu, privatnog i porodičnog života, diskriminacije, mirnog uživanja imovine uključujući obradivo zemljište, stanova i dionica preduzeća. Do aprila 2002. godine Dom je donio odluke u svim predmetima u kojima je održao javne rasprave.

Tabela ispod ilustruje povećanje broja prijava koje su primljene i odluka koje su donesene u periodu od 6 godina. Aneks E u prilogu ovog Izvještaja daje statističke podatke u pogledu vrsta i brojeva odluka koje je Dom donio tokom 2001. godine.