Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

Predmet br.: CH/99/2150
Podnosilac prijave: Djordjo UNKOVIC
Tuzena Strana: Federacija Bosne i Hercegovine
Datum urucenja: 9. novembar 2001. godine


ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU

Cinjenicno stanje

Podnosilac prijave, drzavljanin Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti, je panzioner koji zivi u Sarajevu. Pocetkom rata kci podnosioca prijave, njen suprug i dvoje djece, svi srpske nacionalnosti, zivjeli su u Konjicu u Federaciji. Podnosilac prijave je izgubio kontakt sa svojom kcerkom i njenom porodicom u ljeto 1992. godine. Nakon toga, podnosilac prijave je cuo glasine da je porodica njegove kcerke ubijena, ali nije primio nikakve zvanicne informacije kojima bi se potvrdile takve glasine. U januaru 1999. godine, podnosilac prijave je saznao iz novina da su zbog ubistva porodice njegove kcerke dva muskarca uhapsena u Konjicu pocetkom jula 1992. godine. Podnosilac prijave se zali da su organi vlasti tuzene Strane namjerno zadrzavali informacije koje su se odnosile na sudbinu njegove kceri ne obavjestavajuci ga o njima od 1992. do 1999. godine, te da je to kod njega prouzrokovalo "dusevnu patnju, bol i zalost".

Prihvatljivost

Dom je nasao da podnosilac prijave nije iscrpio domace pravne lijekove u vezi sa svojim zahtjevom za materijalnu kompenzaciju na ime nestale imovine njegove kcerke, i da nije postavio svoj imovinskopravni zahtjev u krivicnom postupku protiv optuzenih za ubistvo te da nije pokrenuo parnicni postupak protiv njih ili protiv Federacije. Dom je, prema tome, proglasio neprihvatljivim dio prijave koji se odnosi na zahtjev za materijalnu kompenzaciju za nestalu imovinu porodice njegove kceri.

Medjutim, isto obrazlozenje se ne moze primijeniti na zahtjev podnosioca prijave za nematerijalnu kompenzaciju za njegovu dusevnu patnju. Posto Domu nije poznata, a tuzena Strana nije ukazala na to, ni jedna odredba u domacem zakonu kojom Federacija pruza podnosiocu prijave efikasan domaci pravni lijek za odstetu za dusevne patnje koju on nastoji nadoknaditi svojom prijavom pred Domom. Dom je zakljucio da je prihvatljiv zahtjev podnosioca prijave za nematerijalnu kompenzaciju.

Tako je Dom proglasio prihvatljivim dio prijave koji se odnosi na zahtjeve podnosioca prijave po clanovima 3, 8 i 13 i njegov zahtjev za nematerijalnu kompenzaciju u onom dijelu u kome se ti zahtjevi odnose na propuste tuzene Strane koji su nastavljeni nakon 14. decembra 1995. godine.

Meritum

Clan 3 Konvencije

Podnosilac prijave tvrdi da je pretrpio dusevnu patnju kao rezultat neizvijesnosti oko sudbine njegove kcerke i njene porodice. On je saznao za istinu o svojoj porodici nakon vise od sedam godina nakon ubistva i poslije clanaka i spekulacija koje su se pojavile u vezi sa ubistvom u lokalnim novinama. U toku produzenog perioda odugovlacenja i brojnih prekida u istraznom i krivicnom postupku, podnosilac prijave je pretrpio dusevnu patnju, bol i zalost zbog sudbine njegove kcerke i njene porodice, ukljucujuci i njegova dva mlada unuka. Dom nije nasao nikakvo razumno opravdanje sto su ove patnje trajale toliko. Tako je dom zakljucio da je tuzena Strana povrijedila clan 3, pravo podnosioca prijave da ne bude izlozen nehumanom ili ponizavajucem ponasanju u periodu od 14. decembra 1995. do 5. maja 1999. godine, kada je podnosilac prijave priznat kao osteceni i kada mu je dozvoljeno da ucestvuje u glavnom krivicnom postupku protiv lica koja su ubila porodicu njegove kcerke.

Clan 8 Konvencije

Zabiljezivsi da su zahtjevi podnosioca prijave po clanu 3 i clanu 8 Konvencije u sustini isti i da se ticu propusta tuzene Strane da na vrijeme sprovede istragu i obavijesti podnosioca prijave o sudbini porodice njegove kcerke, te u svjetlu njegovog zakljucka u vezi sa clanom 3, Dom je utvrdio da nije neophodno posebno ispitivati predmet po clanu 8.

Clan 13 Konvencije

Dom je utvrdio da je u kontekstu predmeta koji je podnio rodjak a ne stvarna zrtva rata, pravo zasticeno clanom 13 ukljuceno u pravo zasticeno clanom 3. Dakle, uzimajuci u obzir svoj nalaz o povredi prava podnosioca prijave zasticenog clanom 3, Dom nije utvrdio nikakvu posebnu povreda clana 13.

Pravni lijekovi

Dom je naredio tuzenoj Strani da podnosiocu prijave isplati 10.000 KM na ime nematerijalne kompenzacije za njegovu dusevnu patnju.

Odluka usvojena 10. oktobar 2001.
Odluka urucena 9. novembar 2001.

ODLUKA O ZAHTJEVU ZA PREISPITIVANJE

Odluka o zahtjevu za preispitivanje nije donesena do 31. decembra 2001. godine.