Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

Predmet br.: CH/99/1568
Podnosilac prijave: Bahra CORALIC
Tuzena Strana: Federacija Bosne i Hercegovine
Datum urucenja: 7. decembar 2001. godine


ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU

Cinjenicno stanje

Podnosilac prijave je bila sudija u Bihacu od 1989. godine. Nju su 8. juna 1995. godine otela i tesko pretukla tri muskarca. Oni su 28. jula 1995. godine pritvoreni pod sumnjom da su pocinili zlocin. Pusteni su iz pritvora 5. septembra 1995. godine. Osudjeni su 18. marta 1999. godine. Podnosilac prijave je 1. oktobra 1997. godine podnijela javnom tuziocu krivicnu prijavu protiv bivseg nacelnika Policije u vezi sa napadom. Medjutim, on nikada nije bio optuzen. Podnosilac prijave je 15. aprila 1998. godine podnijela tuzbu za kompenzaciju protiv trojice osudjenih muskaraca i nacelnika Policije. Do danas ne postoji konacna odluka u ovom predmetu.

Prihvatljivost

Dom je utvrdio da prijava, u onom dijelu u kome se odnosi na napad od 8. juna 1995. godine i pozitivne obaveze tuzene Strane da zastiti prava podnosioca prijave koja su navodno povrijedjena ovim napadom, spada van njegove nadleznosti ratione temporis. Dom je zabiljezio da clan 6 ne ukazuje da podnosilac prijave, kao zrtva zlocina ima odrziv zahtjev po tom clanu. Prema tome, Dom je utvrdio da je ovaj dio prijave, u vezi sa krivicnim postupkom, neprihvatljiv, posto je nespojiv sa Sporazumom ratione materiae. Dom je utvrdio da sto se tice zalbenih navoda podnosioca prijave u vezi sa duzinom parnicnog postupka pred domacim sudovima ne postoje domaci pravni lijekovi koji bi bili na raspolaganju podnosiocu prijave i za koje bi se od nje moglo traziti da ih iscrpi. Ukratko, Dom je zakljucio da prijavu treba prihvatiti i ispitati u meritumu u onom dijelu u kome se ona odnosi na zalbeni navod podnosioca prijave o povredi njenog ljudskog prava u svjetlu navodne nerazumne duzine parnicnog postupka.

Meritum

Clan 6 Konvencije

Dom je zabiljezio da je parnicni postupak trajao 3 godine i 9 mjeseci i da jos uvijek traje a da predmet nije toliko slozen da bi se opravdalo takvo otezanje. Dom je nasao da se ne cini da je postojalo bilo kakvo ponasanje od strane podnosioca prijave za koje bi se moglo smatrati da je doprinijelo otezanju postupka nego se prije moze reci da je do otezanja doslo zbog nesposobnosti i neefikasnosti organa vlasti.

Uzimajuci u obzir da je do otezanja u parnicnom postupku doslo u potpunosti zbog ponasanja Opcinskog suda, za koje je tuzena Strana odgovorna, Dom je utvrdio da je vremenski rok u kome je postupak posnosioca prijave trajao pred sudovima tuzene Strane bio nerazuman i da je povrijedjeno pravo podnosioca prijave na pravicno sudjenje u razumnom roku za odlucivanje o gradjanskim pravima zagarantovano clanom 6(1).

Pravni lijekovi

Dom je naredio Federaciji da preduzme sve potrebne korake da osigura da se po hitnom postupku odluci u predmetu podnosioca prijave pred Opcinskim sudom i u skladu sa pravima podnosioca prijave. Dom je takodje naredio Federaciji da isplati podnosiocu prijave 5.000 KM na ime kompenzacije za nematerijalnu stetu.

Odluka usvojena 7. novembra 2001.
Odluka urucena 7. decembra 2001.

ODLUKA O ZAHTJEVU ZA PREISPITIVANJE

Odluka o zahtjevu za preispitivanje nije donesena do 31. decembra 2001. godine