Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

Predmet br.: CH/98/1019
Podnosilac prijave: Sp.L., J.L., Sv.L. i A.L.
Tuzena Strana: Republika Srpska
Datum urucenja: 6. april 2001. godine

ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU

Cinjenicno stanje

Podnosioci prijave su drzavljani Bosne i Hercegovine. Sp.L. (u daljem tekstu prvi podnosilac prijave), njegova supruga (u daljem tekstu J.L.) i njihova dva sina (u daljem tekstu Sv.L. i A.L.) su nosioci stednih racuna kod "Kristal Banke AD", Banja Luka, ekspozitura Doboj (u daljem takstu Banka). Podnosioci prijave su 1992. godine pokrenuli postupak pred Osnovnim sudom u Doboju, trazeci isplatu svoje stednje i kompenzaciju za izgubljenu dobit zbog nemogucnosti da podignu svoju stednju iz Banke. J.L., Sv.L. i A.L. u predmetu pred Domom, kao i u svim domacim postupcima, zastupa prvi podnosilac prijave. Osnovni sud u Doboju je 1993. godine naredio Banci da isplati podnosiocima prijave iznose koje su ulozili kod Banke. Ova odluka je postala pravosnazna i podnosioci prijave su trazili da se ona izvrsi, ali bez uspjeha.

Prihvatljivost

Posto je ustanovio da se dostupni pravni lijekovi nisu pokazali djelotvornim u praksi i da su, prema tome, podnosioci prijave iscrpili raspolozive domace pravne lijekove, Dom je predmet proglasio prihvatljivim.

Meritum

Clan 6 Konvencije

Dom je ustanovio da je postupak bio nepotrebno odugovlacen zbog postupanja relevantnih domacih organa. Posto se za duzinu postupka moraju smatrati odgovornim organi vlasti Republike Srpske, doslo je do povrede clana 6 Konvencije.

Clan 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju

Dom je nasao da stednje podnosilaca prijave kod Banke predstavljaju njihovu "imovinu" u smislu clana 1 Protokola br. 1. Zapazajuci da u postupku pred njim, nije dostavljen nijedan ubjedljiv razlog zasto odluka Osnovnog suda u Doboju ne bi trebala biti izvrsena, Dom je nasao da je tuzena Strana propustila da uspjesno obezbijedi pravo podnosilaca prijave na mirno uzivanje imovine. Prema tome, doslo je do povrede njihovih prava zagarantovanih clanom 1 Protokola br. 1.

Pravni lijekovi

Dom je naredio Republici Srpskoj da obezbijedi potpuno izvrsenje odluke Osnovnog suda u Doboju u postupku podnosilaca prijave protiv Banke

Odluka usvojena 3. aprila 2001. godine
Odluka urucena 6. aprila 2001. godine