Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

Predmet br.: CH/98/834
Podnosilac prijave: O.K.K.
Tuzena Strana: Republika Srpska
Datum urucenja: 9. mart 2001. godine


ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU

Cinjenicno stanje

Podnosilac prijave je drzavljanka Bosne i Hercegovine srpskog porijekla i trenutno zivi u Njemackoj. Ona i njena kcerka su predratni suvlasnici stana koji se nalazi u Srpskom Sarajevu, opstina Srpska Ilidza. Podnosilac prijave i njena kcerka su napustile svoj stan zbog ratnih dejstava. Predmet se tice pokusaja podnosioca prijave da vrati stan u posjed. Ona je podnijela zahtjev Komisiji za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih lica (u daljem tekstu Komisija Aneksa 7) koja je donijela odluku kojom se potvrdjuju njena vlasnicka prava. Medjutim, ta odluka jos nije izvrsena.

Prihvatljivost

Zapazajuci da podnosilac prijave jos uvijek ima mogucnost da ucini dodatne pokusaje da se izvrsi odluka Komisije Aneksa 7, no da je podnosilac prijave vec ucinila brojne pokusaje da poboljsa svoju situaciju ali bez ikakvog uspjeha, Dom je ustanovio da se od podnosioca prijave nije moglo zahtijevati da iscrpi dodatne pravne lijekove propisane domacim zakonom i proglasio je predmet prihvatljivim.

Meritum

Clan 8 Konvencije

Dom je ustanovio da je rezultat neaktivnosti Republike Srpske situacija da se podnosilac prijave ne moze vratiti u svoj dom i da postoji kontinuirano uplitanje u pravo podnosioca prijave na postivanje njenog doma. Zapazajuci da je po Zakonu o izvrsenju odluka Komisije Aneksa 7 nadlezni organ uprave duzan da donese zakljucak o dozvoli izvrsenja odluke u roku od 30 dana od dana podnosenja zahtjeva za takvo izvrsenje, ali da podnosilac prijave nije dobila odluku po zahtjevu za izvrsenje odluke Komisije Aneksa 7, Dom je ustanovio da propust nadleznog organa uprave da odluci po zahtjevu podnosioca prijava nije bio "u skladu sa zakonom" i da je, radi toga, doslo do povrede clana 8.

Clan 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju

Iz istih razloga, kao sto je naglaseno u kontekstu ispitivanja predmeta prema clanu 8, Dom je ustanovio da je postojala povreda prava podnosioca prijave na mirno uzivanje imovine zagarantovanog clanom 1 Protokola br. 1.

Pravni lijekovi

Dom je naredio Republici Srpskoj da preduzme sve potrebne korake da izvrsi odluku Komisije Aneksa 7 i omoguci podnosiocu prijave da povrati svoj stan u posjed bez ikakvog daljeg odlaganja. Dom je naredio Republici Srpskoj da podnosiocu prijave plati 2.000 KM na ime nematerijalne stete; 15.600 KM na ime kompenzacije za gubitak prava na koristenje stana i sve posebne troskove u vremenu kada je podnosilac prijave bila primorana da zivi u alternativnom smjestaju; i 300 KM za svaki sljedeci mjesec u kojem bude primorana da zivi u alternativnom smjestaju od 1. aprila 2001. godine do kraja mjeseca u kojem se vrati u posjed.

Odluka usvojena 6. marta 2001. godine
Odluka urucena 9. marta 2001. godine

ODLUKA O ZAHTJEVU ZA PREISPITIVANJE

Tuzena Strana je podnijela zahtjev za preispitivanje jer se ne slaze sa novcanom kompenzacijom dosudjenom u korist podnosioca prijave. Dom je ustanovio da zahtjev ne ispunjava ni jedan od uslova sadrzanih u pravilu 64(2) i odlucio da odbaci zahtjev za preispitivanje.

Odluka usvojena 10. maja 2001. godine