Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

Predmet br.: CH/00/6143 i 6150
Podnosilac prijave: Mara TURUNDZIC i Smiljka FRANCIC
Tuzena Strana: Federacija Bosne i Hercegovine
Datum urucenja: 8. februar 2001. godine

ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU

Cinjenicno stanje

Podnosioci prijava su drzavljanke Bosne i Hercegovine. One su predratni nosioci stanarskih prava na stanovima u Mostaru. Oba podnosioca prijava su napustile svoje stanove usljed ratnih sukoba. Predmeti se ticu njihovih pokusaja da vrate svoje stanove u posjed. Oba podnosioca prijava su podnijele zahtjeve Komisiji za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih lica (u daljem tekstu Komisija) i ona je donijela odluke kojima su priznata njihova stanarska prava. Oba podnosioca prijava su podnijele zahtjev za izvrsenje Odluke Komisije nadleznom opstinskom organu, ali nisu dobile nikakav odgovor. U vrijeme podnosenja prijave Domu, Odluke Komisije nisu bile izvrsene.

Prihvatljivost

Zapazajuci da su podnosioci prijava vec ucinili vise pokusaja da se izvrse Odluke Komisije i da su ti pokusaji bili bezuspjesni, Dom se uvjerio da se od podnosilaca prijava nije moglo zahtijevati da iscrpe ijedan dodatni pravni lijek propisan domacim zakonom i proglasio je predmet prihvatljivim.

Meritum

Clan 8 Konvencije

Dom je zapazio da je prema Zakonu o implementaciji odluka Komisije za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih lica, nadlezni upravni organ obavezan da donese zakljucak o dozvoli izvrsenja odluke u roku od 30 dana od datuma kada je podnesen zahtjev za takvo izvrsenje. U vrijeme kada je Dom razmatrao ove predmete, podnosioci prijava jos uvijek nisu dobile odluku po njihovim zahtjevima za izvrsenje odluka Komisije, iako je rok za ovo istekao prije 15 mjeseci. Stoga, propust nadleznih upravnih organa da odluce po zahtjevima podnosilaca prijava nije bio "u skladu sa zakonom" i doslo je do povrede prava podnosilaca prijava na postivanje doma, kako je zagarantovano clanom 8.

Clan 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju

Iz istih razloga kao i u kontekstu ispitivanja predmeta prema clanu 8, Dom je nasao da je propust nadleznog upravnog organa da odluci po zahtjevima podnosilaca prijava bio u suprotnosti sa zakonom, te je stoga povrijedjeno njihovo pravo na mirno uzivanje imovine zagarantovano clanom 1
Protokola br. 1.

Pravni lijekovi

Dom je naredio Federaciji da omoguci podnosiocima prijava da vrate svoje stanove u posjed bez daljeg odlaganja; da plati svakoj od podnosilaca prijava, iznos od 2000 KM za nematerijalnu stetu; da plati svakoj od podnosilaca prijava iznos od 1600 KM kao kompenzaciju za gubitak mogucnosti da koriste stanove i za bilo koje druge troskove za vrijeme kada su podnosioci prijava bile prinudjene da zive u alternativnom smjestaju; i da plati svakom od podnosilaca prijava 100 KM za svaki sljedeci mjesec kada budu prinudjene da zive u alternativnom smjestaju od 1. marta 2001. godine do kraja mjeseca u kojem vrate posjed.

Odluka usvojena 5. februara 2001. godine
Odluka urucena 8. februara 2001. godine