Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

Predmet br.: CH/00/4889
Podnosilac prijave: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Tuzena Strana: Republika Srpska
Drugi naziv: Jakes groblje
Datum urucenja: 12. oktobra 2001. godine


ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU

Cinjenicno stanje

Tokom perioda od 1996. godine do 2000. godine, Zavod za lijecenje mentalno retardiranih osoba (u daljem tekstu Zavod) u Garevcu u Opstini Modrica je sahranjivao tijela preminulih pacijenata koji nisu muslimani iz Zavoda u muslimanko mezarje u Vukosavlju-Jakes, koje se nalazi na zemlji u vlasnistvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Zavod je navodno takodje uklanjao posmrtne ostatke preminulih muslimana koji su ranije sahranjeni na mezarju.

Prihvatljivost

S obzirom da je Zavod javna institucija i da se tuzena Strana moze smatrati odgovornom za postupke Zavoda, Dom je ustanovio da prijava spada u njegovu nadleznost ratione personae i proglasio je prihvatljivom.

Meritum

Clan 9 Konvencije

Prvo, Dom je razmatrao clan 9 izdvojeno. Zapazajuci da bosanska tradicija obicno ne dozvoljava da se osobe koje pripadaju razlicitim religijama sahranjuju zajedno, Dom je ustanovio da neodobrene sahrane osoba koje nisu muslimani i podizanje krstova na mezarju Jakes, iskljucivo muslimanskom mezarju, bez pristanka Islamske zajednice spada u okvir znacenja clana 9 Konvencije jer takva djela predstavljaju uplitanje u vrsenje vjerskih duznosti i obreda Islamske zajednice. Dom je ustanovio da je neovlasteno sahranjivanje osoba koje nisu mislimani u iskljucivo muslimansko mezarje provokativno i neopravdano u smislu clana 9(2). Radi toga, Dom je nasao povredu clana 9 posmatrano izdvojeno.

Drugo, Dom je razmatrao clan 9 u vezi sa diskriminacijom. Nalazeci da nema dovoljno dokaza da potkrijepi nalaz o drugacijem tretmanu, Dom nije ustanovio da je tuzena Strana diskriminisala Islamsku zajednicu
prema clanu 9.

Clan 1 Protokola br. 1

Prvo, Dom je razmatrao clan 1 Protokola br. 1 izdvojeno. Dom je ustanovio da je sahranjivanje preminulih pacijenata koji nisu muslimani u mezarju Jakes bez pristanka Islamske zajednice bilo uplitanje u pravo Islamske zajednice na mirno uzivanje imovine kako je zagarantovano clanom 1 Protokola br. 1. S obzirom da to uplitanje nije bilo zakonito, Dom je utvrdio povredu clana 1 Protokola br. 1 posmatrano izdvojeno.

Drugo, Dom je razmatrao clan 1 Protokola br. 1 u vezi sa diskriminacijom. Iz istih razloga koji su razmotreni u vezi sa diskriminacijom u vezi sa clanom 9, Dom je ustanovio da nema dovoljno dokaza da bi utvrdio postojanje drugacijeg postupanja kod uplitanja tuzene Strane u imovinska prava Islamske zajednice na mezarju Jakes. U skladu s tim, Dom je ustanovio da tuzena Strana nije diskriminisala Islamsku zajednicu po pitanju njenog prava na mirno uzivanje imovine zagarantovano clanom 1 Protokola br. 1.

Pravni lijekovi

Dom je ustanovio da nalaz povreda clana 9 i clana 1 Protokola br. 1 predstavlja dovoljnu satisfakciju.

Odluka usvojena 8. oktobra 2001. godine
Odluka urucena 12. oktobra 2001. godine


ODLUKA O ZAHTJEVU ZA PREISPITIVANJE

Odluka o zahtjevu za preisptivanje nije donesena do 31. decembra 2001. godine.