Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetu

R.G. i PREDRAG MATKOVIĆ protiv FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
(Predmet br. CH/98/1027 i CH/99/1842)

ČINJENIČNO STANJE

Predmeti se tiču navoda podnosilaca prijave, od kojih je jedan državljanin Bosne i Hercegovine a drugi državljanin Jugoslavije, da su 6. septembra 1996. godine vojnici Armije Bosne i Hercegovine ("Armija BiH"), dok su se oni vozili u Federaciji Bosne i Hercegovine u blizini Sarajeva, pucali na njih i pritvorili ih te da su bili u pritvoru bez ikakve pravne osnove do 30. oktobra 1996. godine. R.G. tvrdi da je zadobio ozbiljne prostrijelne rane, da je liječen u bolnici pod lažnim imenom ("Mustafa Osmanović") i da ga je Armija BiH nakon puštanja iz bolnice 23. septembra 1996. godine držala u pritvoru na raznim mjestima. Gosp. Matković tvrdi da ga je ista Armija držala u pritvoru na raznim mjestima do 15. oktobra 1996. godine.

Protiv podnosilaca prijave je 14. oktobra 1996. godine otvorena istraga pod sumnjom da su počinili ratne zločine. Oni su 15. oktobra 1996. godine izvedeni pred sudiju koji je naredio njihov pritvor. (Tadašnji) Viši sud u Sarajevu je 30. oktobra 1996. godine naredio njihovo oslobađanje iz pritvora i oni su pušteni na slobodu tog dana.

Podnosioci prijava su se žalili da je njihovim hapšeljem i držanjem u pritvoru povrijeđeno više njihovih prava koja su zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i da su oni diskriminisani u uživanju tih prava po osnovu srpskog porijekla.

NALAZI DOMA

Član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima
Dom je našao da je ponašanje prema podnosiocima prijava u toku njihovog hapšenja i pritvora predstavljalo povredu njihovih prava da ne budu podvrgnuti neljudskom i ponižavajućem postupku zagarantovanih članom 3 Evropske konvencije o ljudkim pravima. U predmetu podnosioca prijave R.G.-a Dom je našao da ponašanje koje je pretrpio predstavlja mučenje i da se radi o povredi iste odredbe.

Član 5 Konvencije
Pored toga, Dom je našao da hapšenje i pritvor podnosilaca prijava predstavlja povredu njihovih prava na slobodu i sigurnost osobe zagarantovanih članom 5 Konvencije.

Diskriminacija
Dom je takođe našao da su oba podnosioca prijava diskriminisana u uživanju gore pomenutih prava po osnovu njihovog srpskog porijekla.

PRAVNI LIJEKOVI

Dom je naredio Federaciji Bosne i Hercegovine da plati podnosiocu prijave R-G.-u 25.000 KM kao kompenzaciju za duševnu štetu, a podnosiocu prijave gosp. Matkoviću 10.000 KM po istom osnovu.

Odluka je uručena 9. juna 2000. godine.