Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetu

MILAN ANUŠIĆ protiv BOSNE I HERCEGOVINE i FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
(Predmet br. CH/98/457

ČINJENIČNO STANJE

Gosp. Anušić, državljanin Bosne i Hercegovine, traži da vrati u posjed svoj stan u Sarajevu koji je napustio u toku rata. Dana 5. septembra 1991. godine sklopio je ugovor o otkupu stana u Sarajevu, na kome ima stanarsko pravo, od Jugoslovenske Narodne Armije (JNA). U toku više od 4 godine obraćao se raznim institucijama Federacija za povrat u posjed svog stana ali bez ikakvog uspjeha.

NALAZI DOMA

Prihvatljivost

Dom je proglasio prijavu neprihvatljivom u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Dalje, Dom je proglasio prijavu prihvatljivom u vezi sa Federacijom Bosne i Hercegovine pošto se od podnosioca prijave ne može više tražiti da postupa po domaćim pravnim lijekovima. Dom je zaključio da su se oni pokazali neefikasnima pošto ih je koristio više od 4 godine bez uspjeha.

Meritum

Član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima
Dom je našao da uplitanje u pravo podnosioca prijave nepoštivanjem njegovog doma nije u skladu sa zakonom te da postoji povreda člana 8 Konvencije. Propustivši da donese odgovarajuće odluke u vezi sa postupcima započetim pred domaćim sistemom Federacija je povrijedila prava podnosilaca prijava zagarantovana ovom odredbom.

Član 1 Protokola br. 1 Konvencije
Slično, iz istih razloga zbog kojih Federacija nije djelovala u skladu sa zakonom u pogledu člana 8, Dom je našao da je Federacija prekršila član 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju jer uplitanje u posjed podnosioca prijave, u ovom slučaju njegov stan, nije opravdano.

Član 6(1) Konvencije
Dom je zaključio da je dužina postupka, koji je podnosilac prijave pokrenuo tražeći povrat stana u posjed, premašila "razumno vrijeme" te da je prema tome Federacija povrijedila prava podnosioca prijave po ovoj odredbi.

PRAVNI LIJEKOVI

Dom je naredio Federaciji da, što je prije moguće, vrati podnosioca prijave u posjed njegovog stana i da ga zavede kao vlasnika. Dalje, Dom mu je dodijelio 5.000 konvertibilnih maraka za štetu koju je pretrpio, kao kompenzaciju za nematerijalnu štetu do datuma odluke Doma i uključujući taj datum.

Odluka je uručena 13. oktobra 2000. godine

ZAHTJEV ZA PREISPITIVANJE

Tužena Strana, Federacija Bosne i Hercegovine, je podnijela zahtjev za preispitivanje odluke Vijeća I Doma o prihvatljivosti i meritumu predmeta. Dom u punom sastavu je 7. decembra 2000. godine odbacio zahtjev za preispitivanje.