Aneks 6 općeg okvirnog
mirovnog sporazuma
Članovi Doma
za ljudska prava
Datumi
zasjedanja Doma
Pravila procedure
Doma za ljudska prava
Mjesečni statistički pregledi
Statistički grafikoni
Saopštenja za štampu
Godišnji izvještaj
Pretražite odluke Doma

  Aneksi
                 
 

u predmetu

RUŽA JELIČIĆ protiv REPUBLIKE SRPSKE
(Predmet br. CH/99/1859)

ČINJENIČNO STANJE

Gđa Jeličić, državljanka Bosne i Hercegovine, je vlasnica štedne knjižice na koju su uložena strana devizna sredstva u različitim valutama kod "Banjalučke banke d.d." koja je registrovana u Republici Srpskoj. Dana 26. novembra 1998. godine ona je dobila rješenje Osnovnog suda u Banja Luci kojim se naređuje banci da joj isplati iznose koje je imala na knjižici, koji iznose otprilike oko 300.000 njemačkih maraka. Ovo rješenje još uvijek nije izvršeno uprkos pokušajima podnosioca prijave da to ostvari.

NALAZI DOMA

Prihvatljivost

Dom je proglasio prijavu prihvatljivom jer je ustanovio da ne postoji dostupan pravni lijek u pravnom sistemu Republike Srpske protiv propusta vlasti da izvrši odluku suda u njenu korist.

Meritum

Član 6(1) Evropske konvencije o ljudskim pravima
Dom je zaključio da propuštanje da se izvrši odluka Osnovnog suda u korist podnosioca prijave, koja je bila konačna i obavezujuća, predstavlja povredu njenog prava na pravično suđenje pri određivanju njenih građanskih prava kako je zagarantovano stavom 1 člana 6 Konvencije.

Član 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju
Dom je zaključio da propust vlasti Republike Srpske da izvrše odluku suda u korist podnosioca prijave predstavlja povredu prava podnosioca prijave na mirno uživanje njene imovine kako je zagarantovano ovom odredbom.

PRAVNI LIJEKOVI

Dom je naredio Republici Srpskoj da, bez daljeg odlaganja, osigura puno izvršenje odluke Osnovnog suda u Banja Luci.

Odluka je uručena 11. februara 2000. godine.